Els criteris de diagnòstic de la violència de gènere en l’àmbit de la parella a Espanya són efectius.

Scientific evidence platform Needs more evidence Els criteris de diagnòstic de la violència de gènere en l’àmbit de la parella a Espanya són efectius.
0 Comments

Evidències seleccionades:

Circuit Barcelona contra la violència vers les dones; VV.AA (2011). RVD-BCN, Protocol de valoració del risc de violència contra la dona per part de la seva parella o exparella.

García-Carpintero, M. Á., Rodríguez-Santero, J., & Porcel-Gálvez, A. M. (2018). Diseño y validación de la escala para la detección de violencia en el noviazgo en jóvenes en la Universidad de Sevilla. Gaceta Sanitaria, 32, 121-128.

Observatorio de Salud de la Mujer. Ministerio de Salud y Consumo. Andrés-Pueyo, A., & Echeburúa, E. (2010). Valoración del riesgo de violencia: instrumentos disponibles e indicaciones de aplicación. Psicothema, 22(3), 403-409.

Unidad de Apoyo a la Investigación. Escuela Andaluza de Salud Pública. Catálogo de instrumentos para cribado y frecuencia del maltrato físico, psicológico y sexual.

Argumentació:

Els criteris per la detecció de la violència de gènere en l’àmbit de la parella i l’exparella a l’Estat Espanyol són efectius i tenen en compte els diferents contextos de cada cas.

A l’Estat existeixen diferents protocols, eines de detecció, diagnòstic i valoració de risc que permeten una actuació més concreta i adaptada a les necessitats i la situació de l’agredida. Existeixen protocols per la detecció de maltractament físic, psicològic, sexual, combinacions, i protocols específics per embarassades (en més risc) i joves (es viu diferent la violència), a més d’eines per la valoració del risc d’integritat immediata de l’agredida, de manera que les eines de detecció arriben a poder ser molt individualitzades i encertar amb molta facilitat, molt contretament, i podent fer un bon diagnòstic concret des del primer moment.

Les evidències assenyalen una àmplia investigació pel que fa a les situacions de la dona maltractada, i es proposen diverses eines adaptades des de contextos anglosaxons, i eines proposades per equips de treball propis. Es fa una recerca intensa de les diferències que existeixen quant a la detecció del maltractament per edat, maduresa, origen, cultura, autopercepció… Es busquen maneres ràpides de detecció per a centre d’atenció primària, on l’atenció a la víctima no pot ser tan personalitzada, però que ja ens pot donar una vista prèvia (screening), i també es treballa amb eines per a consultes clíniques i visites més tancades, adaptades i llargues. Alhora, les diferents eines ens poden servir per detectar diferents formes de maltractament, i segons els resultats poder procedir d’una manera o una altra.

També cal ressaltar que les propietats psicomètriques evidenciades dels protocols obtenen bons resultats i es fan amb precisió i professionalitat, per tal de poder fer la detecció més fidedigna i precisa possible. Les eines i criteris de diagnòstic existents faciliten que l’actuació pugui ser molt més ràpida i no es caigui tant en equivocacions.

Un bon primer diagnòstic no només serveix per fer un bon acompanyament i una bona actuació, sinó que pot salvar la vida d’una dona maltractada. Les eines han de continuar sent diversificades i s’ha de continuar indagant en les particularitats de la violència en diferents situacions. Les evidències presentades mostren la feina que es fa des de sobretot la psicologia clínica per poder detectar i diagnosticar aquests tipus de casos, i l’especialitzada que està sent la recerca del perfeccionament i diversificació de l’abordatge de la violència masclista. Així i tot, cal continuar treballant per poder abordar totes les formes de violència masclista i que aquestes puguin ser detectades a temps.

Categories:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Informal social support is vital in recovering from gender violence
Bibliographic references: García Montes, R., Corral Liria, I., Jimenez Fernandez, R., Rodriguez Vázquez, R., Becerro
Not feeling attractive enough can lead to normalizing disdainful hookups
SCIENTIFIC ARTICLES: 1. López de Aguileta, A., Torras-Gómez, E., Rios, O. & Racionero, S. (2022).
Stating that minors can consent to sexual relationships with adults promotes children’s sexual abuse
SCIENTIFIC ARTICLES: Finkelhor, D. (1979). What’s wrong with sex between adults and children? Ethics and
Dialogic Feminist Gatherings protect adolescents from gender-based violence in different contexts
SCIENTIFIC EVIDENCE Racionero-Plaza, S., Ugalde, L., Merodio, G., & Gutiérrez-Fernández, N. (2020). “Architects of their
Glamorizing prostitution and traffickers increase sex trafficking
The glamorization of prostitution and traffickers hinders the social rejection of traffickers with devastating consequences
Against homophobia, transphobia and biphobia only evidence-based strategies will succeed in eradicating violence in all its forms
SCIENTIFIC ARTICLES: Coker, A. L., Bush, H. M., Cook-Craig, P. G., DeGue, S. A., Clear,
Social networks contribute to the prevention of suicide by building solidarity networks
Scientific evidence: 1. Redondo-Sama, G., Morlà-Folch, T., Burgués, A., Amador, J., & Magaraggia, S. (2021).
It doesn’t matter with whom you hook up, there are no consequences
SCIENTIFIC ARTICLES: López de Aguileta, A.; Melgar, P.; Torras-Gómez, E.; Gutiérrez-Fernández, N. (2021). The Consequences
Victoria Kent didn’t defended the right of all women to vote
In the schools and academic forums when talking about universal suffrage in the history of
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x